Nota de premsa ANC – Octubre 2019

El Tribunal Suprem condemna els presos polítics catalans a fins a 13 anys de presó

 

Les dures sentències arriben en plena campanya de criminalització per part dels mitjans de comunicació espanyols contra el moviment independentista català, i d’un ampli desplegament de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya.

Aquest matí, el Tribunal Suprem ha pronunciat les temudes sentències del judici independentista català, que va començar a principis de febrer d’aquest any i va durar cinc mesos, sota vigilància estreta i accés restringit. El veredicte, amb penes de fins a 13 anys, s’aplicarà en diferents graus dels delictes de sedició, desobediència i mal ús de fons públics. La rebel·lió, que era el principal responsable de l’acusació i és un delicte que requereix violència, no s’ha pogut demostrar, segons les sentències.

Els condemnats són Jordi Sánchez, expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (9 anys); Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural (9 anys); Carme Forcadell, expresidenta del Parlament català (11,5 anys); Oriol Junqueras, exvicepresident del govern català (13 anys); Raül Romeva, exministre d’Afers Exteriors del govern català (12 anys); Dolors Bassa, exministra de treball del govern català (12 anys); Jordi Turull, exministre de la presidència i portaveu del govern català (12 anys); Josep Rull, exministre del territori i sostenibilitat del govern català (10 anys) i Joaquim Forn, exministre de l’interior del govern català (10 anys). L’exministra de relacions institucionals del govern català Meritxell Borràs; exministre de justícia del govern català Carles Mundó i exministre de cultura i posteriorment ministre d’empresa del govern català Santi Vila, estan acusats condemnats a penes de multa per un delicte de desobediència.

Aquestes sentències tenen com a objectiu castigar la minoria catalana, especialment el moviment independentista català. Ho fan a través de la violació de diversos drets humans: el dret a la llibertat d’expressió, el dret a reunió pacífica, el dret a la presumpció d’innocència i el dret a un judici just.

“Un espectacle de judici”

Diverses organitzacions i ONG internacionals, com el Grup de treball de les Nacions Unides sobre les detencions arbitràries, Amnistia Internacional, l’Assemblea parlamentària del Consell d’Europa, i desenes de representants polítics han aixecat la veu per pronunciar-se contra la situació abusiva de l’acusat que patia abans, durant i després del judici. Els grups més grans de representants els conformen 41 senadors francesos, 40 diputats al Parlament Europeu o 37 diputats al Parlament britànic. S’han presentat nombroses instàncies per reclamar l’alliberament immediat dels presos polítics, amb arguments basats en l’absència de violència, càrrecs i restriccions desproporcionades, l’abús de la detenció preventiva i la incapacitat del tribunal per garantir l’equitat del judici.

Inicialment, El Tribunal Suprem va negar i després va restringir durament l’entrada d’observadors internacionals a la sala del judici. Aproximadament dues dotzenes d’observadors, en col·laboració amb l’organització International Trial Watch, han denunciat una “espectacle de judici” per part de l’acusació, que va intentar provar els càrrecs de violència, presentant una cua de testimonis de la Guàrdia Civil que van testificar una versió preparada i assajada.

Accions futures

El moviment independentista català ja es prepara per a la properes mesures a prendre: en el moment de fer-se pública la sentència l’Assemblea Nacional Catalana, així com altres organitzacions de la societat civil, han convocat a aturar qualsevol acció i fer soroll als carrers com a forma de protesta. A la tarda del mateix dia, s’organitzaran manifestacions arreu de Catalunya i arreu del món, a localitzacions emblemàtiques o davant d’ambaixades espanyoles. A més, durant la mateixa setmana, cinc grans marxes aniran des de diferents punts de Catalunya cap a Barcelona. Aquestes marxes duraran tres dies i culminaran en una vaga general, que té com a objectiu paralitzar el país i mostrar una condemna amplia i massiva contra la repressió espanyola.